top of page

Sociale omgeving

Hulpmiddel aanvragen voor kort gebruik:

Bij het aanvragen van een hulpmiddel zijn er verschillende factoren die meespelen in dit proces.

Het is belangrijk dat de aanvrager goed weet wat hij of zij wil.

Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik vallen niet onder Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en worden niet vergoed door de gemeente. Met tijdelijk word bedoelt, korter dan 6 maanden.

Deze hulpmiddelen kunt u vaak gewoon lenen. De gemeente Tilburg adviseert bij het lenen van een hulpmiddel de site T-Helpt. De site heeft hulpmiddelen in verschillende categorieƫn verdeelt, waardoor het eenvoudiger is om een hulpmiddel te vinden en te lenen.T-Helpt maakt gebruik van verschillende aanbieders.

 

Voorbeelden van hulpmiddelen die u kunt lenen zijn:

  • krukken (vraag uw huisarts om advies bij gebruik langer dan 6 maanden)

  • douchestoel

  • onrusthek

  • personenalarmering

  • rollator (informeer of uw zorgverzekeraar deze vergoedt)

  • rolstoel (vraag Loket Z om advies bij gebruik langer dan 6 maanden)

  • toiletstoel of verhoogd toilet

  • trippelstoel

 

Hulpmiddelen lenen is meestal gratis, maar er wordt wel gevraagd om borg. Bij gebruik langer dan 6 maanden betaalt u huur of moet u het hulpmiddel kopen. Informeer bij de thuiszorgwinkel naar prijzen. Soms kunt u een vergoeding krijgen via uw zorgverzekeraar, dit verschilt per zorgverzekeraar. Vraag uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden en de voorwaarden.

 

Betrokken personen bij de aanvraag van een hulpmiddel:

Aanvrager

Aanvrager dient een aanvraag in. Bij aanvrager kan gedacht worden aan de patiƫnt zelf of iemand die in opdracht van de patiƫnt de aanvraag indient, denk hierbij bijvoorbeeld aan een mantelzorger of partner. Een aanvraag kan bijvoorbeeld via een telefoon gesprek worden gedaan of via de website van de leverancier.

 

Verwerker van de aanvraag

Het verwerken van de aanvraag is afhankelijk van de manier waarop de aanvraag is ingediend.

Als de aanvraag telefonisch is afgewerkt dan zal de telefoniste de aanvraag moeten verwerken.

Bij de aanvraag is het belangrijk dat de instantie weet:

  • reden van het lenen van het desbetreffende hulpmiddel

  • basisgegevens

  • eisen aan het hulpmiddel

  • wanneer het hulpmiddel bij de aanvrager moet zijn

 

De bovenstaande informatie die gevraagd zal worden, zal bij aanvraag via een website al door de aanvrager zelf moeten worden ingevuld. Alle opgehaalde gegevens zullen door een administratie medewerker worden verwerkt. Zodra de aanvraag is verwerkt zal er contact worden opgenomen met de aanvrager. Hierdoor zal de aanvraag verder werkt kunnen worden.

Zodra de aanvraag verwerkt is zal de aanvraag bij een winkel-of magazijn medewerker komen.

Deze medewerker zal het hulpmiddel klaar zetten. Zodra de medewerker het hulpmiddel klaar heeft gezet kan de aanvrager het hulpmiddel ophalen of zal de medewerker het hulpmiddel bij de aanvrager thuis brengen.

 

Voorbereiding gebruik hulpmiddel

De medewerker die het hulpmiddel heeft gebracht of meegeeft zal uitleg geven aan de gebruiker. Deze uitleg is nodig zodat het hulpmiddel op de juiste manier gebruikt zal worden. Maar ook omdat het hulpmiddel misschien voor gebruik moet worden afgesteld en de gebruiker misschien niet weet hoe dat moet. Een hulpmiddel is onzinnig als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Daarom is deze fase de meest belangrijke fase.

 

 

Hulpmiddel aanvragen voor lang gebruik:

Zodra u een hulpmiddel langer dan 6 maanden nodig heeft, komt u in aanraking met de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Voordat u in aanraking komt met de WMO moet u dit eerst aanvragen.

 

Aanvraag

Het aanvragen van de WMO kan in Tilburg bij het Loket Z. Het adres van Loket Z zal onder deze tekst vermeldt worden. WMO wordt sinds 2015 geregeld door de gemeente. Voordat u de WMO aanvraagt is het van belang dat u weet wat onder de WMO valt.

Voorbeelden van hulpmiddelen en voorzieningen zijn:

  • hulp aan huis

  • woningaanpassingen

  • een rolstoel

  • vervoersvoorzieningen (regiotaxipas of scootmobiel)

  • hulp in het dagelijks leven om zelfstandig te leven (individuele- of groepsbegeleiding)

  • logeren in een zorginstelling met een psychiatrische diagnose (kortdurend verblijf)

  • een beschermde leefomgeving met psychiatrische diagnose (beschermd wonen)

Voor mensen die 24 uur per dag zorg of toezicht nodig hebben, is er de nieuwe Wet langdurige zorg.

 

De aanvraag kan worden ingediend bij Loket Z. Ook voor vragen kunt u contact opnemen bij Loket Z. Eenvoudige vragen zijn vaak binnen ƩƩn werkdag afgehandeld. Als u liever advies op maat wilt kunt u een afspraak maken bij Loket Z maken. U kunt ook zonder afspraak naar de balie, dat kan tussen 10:00 en 12:00 uur. Hierbij moet u wel rekening houden met een wachttijd.In de middag werkt Loket Z alleen op afspraak. De aanvraag zal verwerkt worden door de baliemedewerker of telefoniste.

 

Verwerken aanvraag

Nadat de aanvraag is verwerkt zal de aanvraag terecht komen bij de professional. De professional kijkt samen met u naar wat er precies aan de hand is. Dit wordt meestal gedaan door middel van een keukentafel gesprek. Ook wordt besproken wat u al heeft gedaan om het probleem zelf op te lossen of met hulp uit uw omgeving. Is ondersteuning nodig dan krijgt u geen standaardoplossing, maar dat wat Ćŗ nodig heeft.

 

Aanvraag goedgekeurd

Zodra de aanvraag is goedgekeurd zal u een WMO verklaring ontvangen. Met deze verklaring kunt u de hulp die u nodig heeft ontvangen. Samen met iemand van de gemeente gaat u opzoek naar het beste hulpmiddel voor uw situatie. Zodra u weet welk hulpmiddel u nodig heeft zal dit hulpmiddel aangevraagd kunnen worden. Deze aanvraag zal op dezelfde manier verlopen als bij een hulpmiddel wat u korter dan 6 maanden nodig heeft. Het verschil is hierbij alleen dat het hulpmiddel niet geleend wordt maar aangeschaft.

 

De gemeente kan vragen om een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en de hoeveelheid zorg die u ontvangt. Als u een ander hulpmiddel wilt wat de gemeente niet voor u heeft gekozen kan het zijn dat u dit hulpmiddel zelf moet komen.

Tekst: (Tilburg, 2016)(T-helpt, 2016)

Ā© 2016 gemaakt door: Evelien de Boer  @  Wix.com

bottom of page